Vocal Group Utrecht

Vocal Group Utrecht (VGU) is een vocal group, bestaande uit 12 zangers onder leiding van Caroline Grasmeijer. De groep beschikt over een breed repertoire. Kenmerkend van VGU is de kleine maar vocaal sterke samenstelling gecombineerd met een krachtige performance met showelementen tot een intiem concert met breekbare liedjes.

 

De roots van VGU liggen in Rotterdam (2007). In het Zuidpleintheater vonden de eerste optredens plaats in kleine samenstelling, bestaande uit acht leerlingen van de dirigente. Sindsdien treedt de groep veelvuldig op en is het naar zijn huidige omvang van veertien vaste zangers gegroeid. Voorbeelden van optredens zijn de optredens in de Domkerk in Utrecht, het Utrechts Conservatorium en een grootschalige gospelworkshop tijdens de internationale Taizé-bijeenkomst in Rotterdam (2010).

 

De echte doorbraak van VGU heeft in het najaar van 2010 plaatsgevonden met een deelname aan het televisieprogramma Korenslag. Hierin werd de halve finale behaald. De groep werd door de jury geprezen als rasartiesten en een uiterst potentievol koor. Sindsdien zijn ze onder andere terug gevraagd in het Zuidplein theater en bereiden ze zich voor op een tiendaagse tour in China met hun eigen voorstelling ‘Lost in Space’ (oktober 2012). Met de voorstelling ‘The Show’ stond VGU in maart 2014 in het theater. In het najaar van 2015 zal ‘Art? That’s a man’s name’ te zien zijn.

 

www.vocalgrouputrecht.nl

 

Persberichten

 

Klik op deze pdf-link voor het artikel Nu zwaait er wat! – Didactiek van het dirigeren voor de klas. Dit artikel is geschreven door de dirigente van VGU en verscheen in het tijdschrift Kunstzone, gepubliceerd november 2011, jaargang 10. Kunstzone is “het enige tijdschrift voor kunst en cultuur in het onderwijs in Nederland”. (www.kunstzone.nl)

Tekst in persbericht: Caroline Grasmeijer

 

Klik op deze pdf-link voor het interviewverslag over Vocal Group Utrecht dat verscheen in de AD Utrecht krant van zaterdag 18 december 2010. Het interview werd gehouden naar aanleiding van de column Even vragen aan.

Tekst in persbericht: Tony Jacobs

 

Klik op deze pdf-link voor het bericht dat verscheen in het opinieblad CV Koers van februari 2012. Dit bericht over VGU verscheen naar aanleiding van de categorie cultuur; over boeken, muziek, film en uitgaan.

Tekst in persbericht: Johan Bakker
Beeld: Brendon Heinst